Eikenprocessierups [preventief]bestrijding

In de maand mei komen de eikenprocessierupsen weer tevoorschijn.  Deze kleine beestjes veroorzaken veel problemen. Ze eten jouw eik helemaal kaal. Dus wees er optijd bij om de rups te bestrijden. Let wel: gezonde eikenbomen hebben weinig hinder van de rups. Zij krijgen het volgende jaar gewoon weer bladeren.

De eikenprocessierups is wel een bedreiging voor mens en dier. De duizenden brandharen die de rups als het ware 'afschiet' veroorzaken op de huid , huiduitslag en hevige jeuk. Er zijn ook klachten bekent als irritatie aan de ogen  en luchtwegen. De medewerkers van CB.Boomverzorging & Groenprojecten zijn gecertificeerd in het bestrijden van de eikenprocessierups, en kunnen de nesten van de rups voor je verwijderen.

 

 

Eikenprocessierups bestrijden?

De bestrijding van de eikenprocessierups is enorm belangrijk, omdat ze steeds meer voor problemen zorgen. Het preventief behandelen van de eikenprocessierups kan in het voorjaar doormiddel van spuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel, welke niet schadelijk is voor boom ,blad of de natuurlijke vijanden van de rups. Wanneer de boom al diverse nesten heeft, kun je het beste kiezen om de nesten te behandelen met gif, of ze weg te laten zuigen. Welke keuze hierin gemaakt moet worden , en het beste is voor jou boom, hangt af van een aantal factoren.

Wil je de eiken processierups laten verwijderen door de medewerkers van CB.Boomverzorging & Groenprojecten? Neem dan eens contact met ons op. Ook voor het preventief behandelen van de eikenprocessierups kun je bij ons terecht. We vertellen je hierover graag meer.

 

 

Preventieve bestrijding.

Preventieve bestrijding is aan te bevelen. Je kunt in het voorjaar al starten  met het bestrijden van de eikenprocessierups. Zeker wanneer de bomen een verhoogd risico hebben op een plaag van deze kleine beestjes. Denk aan schoolpleinen, in parken met een wandel- of fietspad erlangs of op een recreatieterrein. De jonge bladeren kun je spuiten met een biologisch middel wat niet schadelijk is voor de boom en de natuur. Wanneer de rupsen eten van het bespoten blad , gaan ze binnen een paar dagen dood, omdat ze geïnfecteerd worden met een bacterie. Deze manier van prefentief behandelen is alleen effectief bij jonge , kleine rupsen. Wanneer er grotere rupsen zijn dan zal er gekozen moeten worden voor een andere bestrijdingsmethode. Dit kan vanaf begin juni.

 

 

Nesten van de eikenprocessierups verwijderen.

De rupsnesten zie je vaak al hangen in de maanden mei, juni, en juli. De duizenden brandhaardjes van de rupsen zorgen voor veel overlast, daarom is het belangrijk om zo spoedig mogelijk te beginnen met het verwijderen van de nesten. CB.Boomverzorging & Groenprojecten kan de nesten voor je verwijderen. De gecertificeerde medewerkers kunnen jou hiermee helpen. Vaak word er gekozen voor het wegzuigen van de nesten. Met beschermende kleding voor onze boomverzorgers , gaan onze medewerkers met een grote stofzuiger aan het werk, en worden de nesten opgezogen. Dit is een precies werkje. De opgezogen rupsen worden op een speciale manier naar de afvalverwerking gebracht. Wegbranden van de rupsen kan ook, maar de mogelijkheid bestaat dat er rupsen op de grond vallen, en deze rupsen kunnen het jaar daarop weer in de boom zitten.

 

 

Waar komt de eikenprocessierups vandaan?

De eikenprocessierups komt van oorsprong uit Midden en Zuid Europa. Ze komen echter steeds meer noordwaarts, en sinds een paar jaar heeft de eikenprocessierups en de vlinder zich ook in ons land gevestigd. Vaak zien we grote en kleine bomen met een rood lint eromheen geknoopt. Hierdoor word je erop gewezen dat er één of meerdere nesten zich in de boom bevinden. Doordat we steeds meer drogere winters hebben kunnen de eitjes makkelijker op droge en warme zomers de ontwikkeling van de rups stimuleren. Ze zijn er dan ook in grote hoeveelheden, zodat het echt een plaag aan het worden is.  De eikenprocessierups heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij in 'processie 'naar boven loopt op de boom. Eikenprocessierupsbestrijding is dan ook van groot belang, zowel voor mens als dier en omgeving.

Per jaar is er één generatie eikenprocessierups. De vlinders zijn van half juni tot eind augustus aanwezig, waarvan de vrouwelijke vlinders wel 300 eitjes kunnen leggen in de top van de eikenboom. Wanneer de eitjes de winter overleven, komen ze uit. De winters worden steeds zachter, dus er zijn veel eitjes die overleven. Rond mei-juni komen uit de eitjes , de rupsen. De eikenprocessierups is vooral s'avonds actief. De rupsen gaan massaal in processie  op zoek naar voedsel op de onderste takken van de eikenboom. In de ochtend gaan ze weer in processie terug naar het nest. De rupsen hebben brandharen in mei tot en met juli, nog voordat de brandharen problematisch worden is het raadzaam om de eikenprocessierups te bestrijden. De beste manier om te bestrijden is, om het gehele nest te verwijderen, want ook lege nesten kunnen problemen veroorzaken.

 

 

 

Wanneer je een nieuwe boom plant, wil je natuurlijk dat je boom uitgroeit tot een mooie gezonde boom. Wanneer je zorgt voor goede boomverzorging, dan hou je je boom gezond maar kunnen boomverzorgers ook op tijd ziektes en plagen ontdekken. Indien mogelijk kun je deze ziektes en plagen dan laten bestrijden. Vooral bij de eikenprocessierups is het van belang om deze zo spoedig mogelijk te laten bestrijden. Zou houd u mens, dier en omgeving veilig.

U kiest voor een mooie boom, daardoor heeft u ook een wettelijke zorgplicht. Zorgt u dat u ,uw boom veilig houd, door tussen de één en de drie jaar een boomcontrole te laten uitvoeren? Neem eens contact op met de medewerkers van CB.Boomverzorging & Groenprojecten. Zij vertellen u graag de mogelijkheden.

 

 

Schadelijke gevolgen van de eikenprocessierups en wat kun je doen na contact.

* Huiduitslag

* Jeuk

*Zwelling van de huid 

* Opgezette ogen en lippen 

* Irritatie aan de luchtwegen

Heb je een nest van de eikenprocessierups gezien in jouw boom? Dan is het verstandig om het nest te laten verwijderen. Voorkom dat je in contact komt met de brandharen.

Ben je toch in aanraking geweest met de brandharen en heb je de bovenstaande klachten?

Strip dan eerst de huid met plakband. De brandhaardjes blijven aan het plakband zitten. Spoel daarna ogen en huid met lauwwarm water. De geïrriteerde huid kun je ook insmeren met crème op basis van aloë vera of menthol. Deze verzachten de jeuk. De klachten zullen verdwenen zijn na ongeveer 2 weken. Ook in kleding kunnen brandhaartjes zitten. Verwijder dan meteen de kleding.

Uiteraard is het beter om deze klachten te voorkomen. Dus zie je een nest in je boom? Vraag vrijblijvend een offerte aan bij CB.Boomverzorging & Groenprojecten. De boomverzorgers helpen jou graag .

 

 

Eikenprocessierups bestrijden?