Iep ziekte

Gaan de takken aan de twijg van jouw iep hangen en worden ze steeds bruiner? Dan is er een grote kans dat jouw boom is besmet met de Iep ziekte. De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door heel kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, wordt verspreid. Om verdere verspreiding te voorkomen kun je de hulp van CB Boomverzorging inschakelen. Wij werken altijd op een veilige manier en met één aanspreekpunt.

Verdere verspreiding van de Iepenziekte voorkomen

Iep ziekte is een schimmelinfectie bij iepen. Jonge iepenspintkevers die al zijn besmet met Iepziekte verspreiden de ziekte en infecteren daardoor ook andere bomen. Via de natte grond bereikt de schimmel de wortels van de Iep en kan deze binnendringen om de sapstroom te verstoren. Dit ontstaat door wortelcontact met een andere zieke Iep. De kever verspreidt ook eitjes die onder de bast van de Iep verstopt zitten. Onder de bast vindt dan verspreiding plaats waardoor delen van de iep afsterven.

 

Het is daarom belangrijk om de besmette Iep zo snel mogelijk te kappen om verspreiding te voorkomen. Daarnaast moet ook het hout meteen verbrand worden. Zelfs in dood hout leggen de kevers hun eitjes, wat betekent dat de schimmel en daarmee de Iep ziekte zich blijft verspreiden. Zieke iepen moeten dus zo snel mogelijk gerooid worden. CB Boomverzorging & Groenprojecten gaat als European Tree Worker hierin altijd veilig te werk.

 

Waarom is rooien de beste optie voor bestrijding?

Wortelcontact veroorzaakt infecties. Iepen hebben wortelcontact over lengtes van meer dan 15 meter en op deze manier kan de schimmel zich van zieke naar gezonde bomen verspreiden, zelfs als de besmette boom al verwijderd is. Verwelking van de iep door wortelcontact, verloopt van beneden naar boven. Dat de schimmel wordt tegengehouden is belangrijk om meerdere Bomen verwijderen te voorkomen. CB Boomverzorging heeft de kennis en ervaring om een zieke iep op de juiste manier te rooien.

 

Een zieke iep herkennen

Een zieke iep kan in een vroeg stadium worden herkend aan gele of dorre blaadjes aan het uiteinde van de takken. In een later stadium zullen de hele takken uitdrogen. Uiteindelijk kleurt de gehele kroon geel en bruin en verdord deze. Of een iep echt besmet is met de iep ziekte kan worden bevestigd met een dwars doorgesneden tak. Een zieke iep bevat houtvaten met donkerbruine tot bruinzwarte structuren. Onder de bast zijn deze te zien als lengtestrepen. Bij een dwars doorgesneden tak zijn er stippels of een donkere ring zichtbaar. Door een jaarlijkse boomcontrole te laten uitvoeren door CB Boomverzorging kan meteen actie ondernomen worden.

 

Bestrijding van de Iepenziekte door CB Boomverzorging

Zie je ergens een iep, te herkennen aan de bladeren met de ongelijke bladsteel, die wellicht ziek is doordat er bladeren verwelken, geel en vervolgens bruin worden? Dan is dit waarschijnlijk een zieke iep. Iepziekte is in Nederland nog altijd één van de meest verwoestende ziekte bij bomen. Bomen kappen is dan vaak nog de enige optie.

 

De boomverzorgers van CB Boomverzorging & Groenprojecten kunnen je helpen wanneer jouw Iep ziek is. Het beste is om contact met ons op te nemen of om meteen een vrijblijvende offerte aan te vragen. Samen zoeken we naar de juiste vorm van boomverzorging voor jouw zieke iep.