· 

Biodiversiteit in je tuin.

Biodiversiteit in je tuin.

Biodiversiteit  is de term die wordt gebruikt om de verscheidenheid van het leven op aarde aan te duiden. Het gaat om verschillende soorten planten, dieren, micro-organismen en schimmels. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, brandstof , kleding  en medicijnen op. Deze natuurlijke hulpbronnen zorgen ervoor dat we kunnen bestaan.

 

Meer Biodiversiteit maakt het verschil.

 Bloemen zijn van levensbelang voor bijen , vlinders en andere insecten. 

Wilt je ook graag vlinders in uw tuin?? Denk dan eens aan het volgende:

*Zorg voor de juiste planten en bloemen. 

*Vlinders houden van warmte, zij zijn namelijk koudbloedig. Omdat in Nederland niet altijd de zon schijnt, hebben ze het liefst een huis om te schuilen.

Water in de tuin is een bron van leven en  zorg goed voor de vogels in je tuin.

Een veelzijdigheid aan planten, zorgt voor een veelzijdigheid aan dieren.

 

Er sterven steeds meer soorten uit, zowel planten als dieren. Ook verschillende bijensoorten worden met uitsterven bedreigd. En dat terwijl de bijen verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van een groot deel van alle planten en bloemen. Zouden de bijen er niet meer zijn , dan gaan veel plantensoorten dood.

 

Vroeger was een tuin vooral veel groen, en weinig bestrating. Tegenwoordig is dat wel anders. Het grootste gedeelte uit stenen, planten krijgen nog maar weinig ruimte. Er word vooral gekozen voor groenblijvende planten en hagen. Er komen steeds minder bloeiende planten in de tuin. En  dat is nu juist wat de bijen nodig hebben. Zonder bloeiende planten , bomen en bloemen is er voor de bijen geen eten.

10 tips voor een betere biodiversiteit.

1] Kies de juiste planten en bloemen voor je tuin.

2]Zet bomen en struiken in de tuin

3]Volwassen bomen zijn belangrijk voor de Biodiversiteit

4]Water in de tuin is een bron van leven

5]Decoratieve takken voor meer Biodiversiteit

6]Je eigen composthoop

7]Zorg goed voor de vogels in je tuin

8]Pas je tuinwerkzaamheden aan , aan de natuur

9]Altijd een strak gazon? Go wild!!

10]Houd de Biodiversiteit in stand

1. Kies de juiste planten en bloemen voor je tuin.

Bloemen zijn van levensbelang voor bijen, vlinders en andere insecten. Ze halen er de noodzakelijke nectar en stuifmeel vandaan. Daarbij zorgen ze voor de bevruchting van de planten, zodat deze zich ook weer voort kunnen planten. Het is daarbij belangrijk dat bijen goed bij de meeldraden en de stamper kan komen. Kies daarom voor botanische soorten.

 

2. Zet bomen en struiken in je tuin.

Een tuin vol bloemen is prachtig. Maar ook bomen en struiken zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Bomen en struiken bieden onderdak en bescherming aan allerlei dieren. Er kan veilig gebroed worden. En fruitbomen zorgen voor voedsel, zowel door hun bloesem als de vruchten die ze dragen.

3. Volwassen bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Volwassen bomen zijn van zeer grote waarde. Ze hebben er lang over gedaan om volwassen te worden. Vooral oude bomen krijgen door de tijd heen holtes, bijvoorbeeld door afgebroken takken. Daarin kunnen allerlei dieren leven, van boommarters, vleermuizen tot vogels en bijen.

4.Water in de tuin is een bron van leven.

Water in de tuin is een belangrijke toevoeging. Dit kan een vijver zijn, maar ook een grote teil een waterornament , en zelfs een vogelbad. Maak het water toegankelijk, met een ondiep gedeelte , zodat vogels zich kunnen wassen en andere dieren gemakkelijk in en uit het water kunnen komen. Ook bijen komen op het ondiepe gedeelte, en kunnen zo wat drinken.

5.Decoratieve takken voor meer Biodiversiteit.

Afgevallen takken hoef je niet op te ruimen. Het is namelijk een prima plek voor insecten , maar ook egels , om te schuilen. Door de tijd heen, zullen ook zwammen en mossen zich gaan hechten aan het hout. Zo word het niet alleen een rijke biodiversiteit, maar ook een decoratieve toevoeging aan je tuin.

6.Je eigen composthoop.

Met je eigen composthoop kun je al het afval uit je tuin hergebruiken. De composthoop zelf is een bron van leven. Het krioelt er van de wormen, schimmels, bacteriën en nog veel meer.

7.Zorg goed voor de vogels in je tuin.

Door vogels bij te voeren , komen ze goed de winter door. Vogels hebben het gauw door , wanneer er iets te halen valt in je tuin. Schoon drinkwater, wat niet bevroren is , mag natuurlijk ook niet ontbreken .Door goed voor vogels te zorgen vergroot je op een eenvoudige manier de Biodiversiteit in je tuin.

8.Pas je tuin werkzaamheden aan, aan de natuur.

Het winterklaar maken van je tuin , kan een stuk plant en diervriendelijker.

Hark afgevallen blad op hopen en laat het liggen. Hier kunnen insecten, en bijvoorbeeld egels zich beschermen tegen de winterse kou. Veel snoeiwerk kun je uitstellen tot na de winter .De planten zijn daardoor beter bestand tegen de kou,  en je bied dieren de mogelijkheden om te schuilen.

9.Altijd een strak gazon? Go wild!!

Laat eens een stuk gazon verwilderen. Hierdoor word het stuk gazon een ideale plek voor bijen ,vlinders en andere insecten. Ook vogels zullen zich aangetrokken voelen tot een stuk natuurlijk grasveld.

10.Houd de Biodiversiteit in stand.

Een tuin waarin een grote Biodiversiteit aanwezig is , zal geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Ziekten en plagen zullen opgelost worden door de natuurlijke vijand. Je zelfgemaakte compost bevat alle stoffen die je tuin nodig heeft. Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten, dus meer Biodiversiteit.