Boomziektes bestrijden

Boomziektes komen helaas meer en meer voor en kunnen ervoor zorgen dat een boom volledig afsterft. Boomziektes bestrijden is dan ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je boom weer gezond en sterk verder kan groeien en dat andere bomen in je tuin ongedeerd blijven.

 

CB Boomverzorging & Groenprojecten is ervaren in het bestrijden van boomziektes. Wij voeren graag een boomcontrole uit, kunnen je adviseren en je helpen bij het bestrijden van de boomziekte.

Boomziektes verwijderen: een tuin vol gezonde bomen

Een bloedende boom, paddestoelen op de stam of een boom die langzaam al zijn blad verliest in het groeiseizoen. Dat zijn allemaal tekenen van een zieke boom. Boomziektes zijn er in verschillende vormen en kunnen de boom langzaam laten afsterven. Daarnaast verspreiden boomziektes zich vrij gemakkelijk naar andere bomen, waardoor je op een gegeven moment geen boom meer over hebt.

Boomziektes bestrijden is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de bomen in je tuin gezond en sterk blijven. CB Boomverzorging is expert op het gebied van boomverzorging en weet wat jouw bomen nodig hebben om weer optimaal te kunnen groeien.

 

 

Welke boomziektes zijn er?

Wanneer we het hebben over verschillende boomziektes en plagen, dan zijn het er eigenlijk teveel om op te noemen. Sommige bekender dan anderen en sommige ernstiger dan anderen. De meest voorkomende boomziektes en plagen zijn:

  • Eikenprocessierups: De eikenprocessierups is misschien wel de bekendste en meest voorkomende boomziekte/plaag. De rups komt voor in de eikenboom en vreet op den duur de hele boom kaal. Daarnaast kan de ziekte ook gezondheidsklachten opleveren bij de mens.
  • Essentak sterfte: Deze ziekte komt voor onder de Essen en worden veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel komt door de wind in de boom terecht en zorgt ervoor dat de boom langzaam afsterft.
  • Kastanje bloeding: Deze ziekte komt voor in de Paardenkastanje en is vooral te herkennen aan het ‘bloeden’ van de boom (bruine vlekken op de stam). De bacterie zorgt ervoor dat de stam langzaam wegrot en afsterft.
  • Iep ziekte: De Iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die verspreid wordt door jonge kevers. De ziekte zorgt ervoor dat de boom langzaam afsterft.
  • Buxus rups: De Buxus rups en Buxusmot komen voor in Buxusplanten en hagen en vreten deze helemaal kaal.

Bij CB Boomverzorging & Groenprojecten helpen we je graag bij het vaststellen van de ziekte door een boomcontrole uit te voeren en kunnen we je verder helpen bij de boomziekte bestrijden.

 

Boomziektes bestrijden zorgt ervoor dat je bomen weer gezond worden.

 

Hoe herken je een zieke boom?

De ene boomziekte is makkelijker te herkennen dan de andere. De eikenprocessierups is bijvoorbeeld te herkennen aan een wit web wat zich vormt op de schors van de boom. Hierdoor kun je vrij snel zien dat de boom besmet is met de eikenprocessierups. Andere ziektes zijn lastiger te herkennen en daarom is het goed om de bomen in je tuin in de gaten te houden en af en toe te controleren op boomziektes. Kijk hiervoor naar de takken en bladeren, wortels en naar de stam.

  • De takken en bladeren van de boom: Wanneer de takken en bladeren een verschil in groei en kleur vertonen, dan kan het goed zijn dat de boom een ziekte onder de leden heeft. Dode bladeren in het groeiseizoen of gedraaide bladeren kunnen hierbij een teken zijn.
  • De wortels van de boom: Wanneer de wortels van de boom beschadigd zijn, dan kunnen dunne bladeren, dode takken, gele en bruine bladeren tijdens het groeiseizoen en slechte groei van de boom tekenen zijn van wortelschade. Wortelschade kan dan weer een teken zijn van een zieke boom.
  • De stam van de boom: Sommige boomziektes zijn ook goed te zien op de stam van de boom. Let hierbij op eventuele wonden, dit kan een teken van een infectie zijn. Ook paddestoelen kunnen een teken van een boomziekte zijn.

Boomziektes laten bestrijden door CB Boomverzorging

Bij een vermoeden of herkenning van een zieke boom is het belangrijk om snel te handelen. Door tijdig te handelen voorkom je dat andere bomen in je tuin besmet raken of dat de boom niet meer te redden is. CB Boomverzorging kan je helpen bij het herkennen van een zieke boom en de boomziekte bestrijding voor je uitvoeren. We zorgen ervoor dat je boom de verzorging krijgt die het nodig heeft om weer een gezonde, sterke boom te worden. Onze boomverzorgers beschikken over de juiste kennis om de verschillende boomziektes te bestrijden.

Naast boomziekte bestrijding kun je ook bij ons terecht voor overige boomverzorging, zoals bomen snoeien en bomen verwijderen (wanneer genezing bijvoorbeeld niet meer mogelijk is).

 

 

Meer informatie?

Heb je vragen over onze diensten omtrent boomverzorging? Of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van onze overige hovenierswerkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord en helpen je verder. Samen houden we de bomen in jouw tuin gezond.