Essentaksterfte

Vlekjes op de bladeren, verkleuring van nerven en zelfs afstervend blad? Dan heeft jouw essensoort waarschijnlijk te maken met Essentaksterfte. De aantasting treedt ieder jaar weer op waardoor bomen steeds verder afsterven en ook de oudere takken na verloop van tijd dood gaan. CB Boomverzorging kan jou door middel van deskundig advies helpen om met deze boomziekte om te gaan. Wij werken altijd volgens afspraak en met korte lijnen.

Op een verantwoorde wijze met de Essentaksterfte ziekte omgaan

De Essentaksterfte is een schimmel die in een steeds hoger tempo jonge en oude essen aantast. De schimmel is een sterk toenemend probleem in zowel oude als jonge bosopstanden, landschappelijke beplantingen, stedelijk groen en ook in boomkwekerijen. Essentaksterfte is een ernstige ziekte die zich snel verspreidt onder de essen en de laatste jaren veel bomen heeft getroffen. Het is een schimmel die deze ziekte veroorzaakt. De schimmel wordt door de wind meegenomen en bereikt op deze manier andere bomen. Ook kan het verspreid worden door besmet hout of door insecten worden overgedragen.

 

De aangetaste bomen zijn helaas niet te behandelen of bestrijden, dus is het belangrijk om er op een verantwoorde wijze mee om te gaan. Hier kan CB Boomverzorging & Groenprojecten jou bij helpen. Als professional in boomverzorging kunnen we jou ook op het gebied van boomziektes ontzorgen.

 

Waarom is een aanpak voor de essentaksterfte van belang?

De ervaren boomverzorgers van CB Boomverzorging kunnen de aanwezigheid van de schimmelziekte door middel van boomcontrole voor je vaststellen. Als een es zodanig is aangetast, moet deze met het oog op veiligheid worden vervangen. Bij knotten kunnen we het volume van de takken laten zitten en krijgt de es nog een kans. Door het verwijderen van dood hout wordt het risico op essentaksterfte verminderd en kan de es hopelijk herstellen.

 

De gevolgen van de essentaksterfte ziekte zijn ernstig. De es sterft langzaam af en afgestorven takken kunnen afbreken. Hoe drukker de locatie, hoe hoger ook het risico dat de boom schade of letsel kan veroorzaken. Jij bent daar als eigenaar van de boom zelf verantwoordelijk voor. Vermoed je dat de boom ziek is? Schakel dan de hulp in van een expert.

 

Zo kun je een zieke es herkennen

De schimmel infecteert de bomen via het blad. De eerste symptomen bestaan uit bladvlekjes. Daarna volgt verkleuring van de nerven en het geheel of gedeeltelijk afsterven van het geïnfecteerde blad. Hieraan kun je de essentaksterfte ziekte herkennen:

  • Afgestorven scheuten
  • Aangetast blad
  • Verkleuring afgestorven takken en bladeren
  • Lensvormige plek afgestorven bast
  • Afgestorven tak waarbij zijscheut groei overneemt

Wanneer een boom de essentaksterfte heeft, zorgt de schimmel ervoor dat de boom zijn bladeren verliest en langzaam sterft. De gevolgen van aantasting aan bomen door de essentaksterfte kunnen groot zijn, afhankelijk van de plaats, omvang en aard van de aantasting. De specialisten van CB Boomverzorging & Groenprojecten kunnen jou helpen om dit te beheersen. Bomen snoeien, knotten of verwijderen, wij staan graag voor je klaar.

 

Advies over de essentaksterfte door CB Boomverzorging

Zoals benoemd is de essentaksterfte niet te behandelen of te bestrijden, maar kunnen de boomverzorgers van CB Boomverzorging & Groenprojecten je adviseren over deze essenziekte en samen met jou kijken wat de mogelijkheden zijn voor de boom.

 

Dus vermoed je een infectie op de nieuw gevormde bladeren? De schimmel zal via de bladnerf in de twijgen en via oudere takken in de stam terecht komen, dus onderneem meteen actie. Vraag een vrijblijvende offerte bij ons aan of neem contact op. Onze ervaren boomverzorgers staan je graag te woord.